Menu

Låt den rätte komma in

Den romantiska skräckfilmen

Det finns många genrer när det gäller filmens värld. Något som också står helt klart är att inom varje genre så finns det även olika typer. När det handlar om filmen Låt den rätte komma in från 2008, så handlar det om svensk skräckfilm när den är som bäst. Just denna film hamnar då i gruppen av det som kallas för romantiska skräckfilmer. Ja, det kan låta lustigt att en skräckfilm kan vara romantisk men så är fallet med denna fantastiskt välkomponerade film. Naturligtvis bygger filmen på en bok. Låt den rätte komma in i bokform är från 2004 och har skrivits av John Ajvide Lindqvist, som också författade manus till själva filmen. Den som regisserade filmatiseringen är Thomas Alfredson. Här handlar det då om sonen till Hans Alfredson och brodern till Daniel Alfredson.

Den handling som filmen bygger på berör historien om två 12-åriga barn. Här är den ena en pojke vid namn Oskar som blir mobbad varje dag i skolan och söker hämnd för detta. Det andra är en flicka som gestaltas som en vampyr och då behöver dricka blod för att överleva. Här uppstår både en stark vänskap och en kärlek som barn kan känna för varandra. Även om fokus i filmen lags på förhållandet mellan de två barnen och mindre på skräck, så kommer ändå den mörka sidan av Eli fram i filmen. Detta gör att du ändå får den portion skräck du säker som filmälskare av denna genre. Platsen där filmen utspelas är Blackberg under tidigt 80-tal, vilket också det ger en unik känsla i denna toppfilm.

Boken är alltid bättre än filmen

Som det är när det gäller nästan alla de böcker som har filmatiserats såväl på det svenska som internationella planet så är boken alltid bättre. Ja, detta är förstås om du gillar att läsa och plöja igenom flera hundra sidor. Boken som är originalhistorien om låt den rätte komma in är på hela 414 sidor och ger naturligtvis en mera detaljerad och spännande teckning av hela förhållandet och den isande skräcken. Här gäller det förstås att du är den personen som kan fantisera och måla upp en film i ditt eget sinne. Detta är det inte alla som klarar och i det fallet kommer filmen att vara ett mycket bra alternativ. Den moderna läsaren kan också få denna mycket billigt som e-bok, där den bara kostar så lite som under 40 kronor.

Alla människor ska låta den rätta komma in

Titeln på denna bok och film, är också i sig mycket intressant. När du tänker på uttrycket “låt den rätte komma in”, kan detta måla upp ett skräckscenario i det verkliga livet. I det fallet handlar det inte om något påhittat, utan då slår den kalla och hårda realiteten en knytnäve direkt i nyllet. Det handla då om det kriminella som händer i samhället. Detta kan också liknas vid två olika personligheter. Det är då dörrknackaren som kommer att vara vampyren och den försvarslösa och snälla pensionären Agda som öppnar dörren för helt okända människor. Till att börja med verkar de bara vilja ha hjälp. Det kan vara ett glas vatten eller att låna telefonen. Skräckscenariot som sedan kan komma känner alla till, vilket också denna blogg tar upp ur olika perspektiv.

Den rätta för hela livet

Du kommer också att vara den som får läsa om romantik, samt att leva hela sitt liv med en enda människa. Alltså att hitta den rätte och låta denne komma in i ditt liv. Här kommer naturligtvis paralleller hela tiden slitas och dras mellan filmen samt böckernas värld till det verkliga livet. Vad händer om du väljer rätt? Svalnar romantiken med åren och övergår till hämndlystnad och skräcken av att vara fast i något du inte kan komma ur? Är det så att det går att finna ett lyckligt liv tillsammans? Vad är resultatet av att släppa den som inte är den rätte in på livet? Frågorna kan vara många. Det har recenserats livhistorier och alla de filmer och böcker som handlar om detta. Detta blir en bra läsning om film, verklighet samt om det går att skydda sig mot vampyrerna i det verkliga livet.